הקתדרה לחקר החסידות
ע"ש ר' לוי יצחק מברדיטשב
מתרומתם וייסודם של לוי יצחק ויהודית רחמני
אוניברסיטת בר-אילן חנכה את הקתדרה לחקר החסידות ולמשנתו של ר' לוי יצחק מברדיטשב בחסות מר לוי יצחק ויהודית רחמני
אוניברסיטת בר-אילן חנכה ביום ה' י"ח באדר (28.2.13) את הקתדרה לחקר החסידות ולמשנתו של רבי לוי יצחק מברדיטשב בחסות מר לוי יצחק ויהודית רחמני אשר תרמו מיליון וחצי דולר להקמתה של הקתדרה.
מר לוי יצחק רחמני, דור שביעי לר' לוי יצחק מברדיטשב, יו"ר, מנכ"ל ומייסד קבוצת איילון אחזקות בע"מ. השם רחמני הוא עברות שם המשפחה של רבי לוי יצחק "דרברימדיקר" שמשמעו הרחמן.
מר לוי יצחק רחמני אמר "רעייתי יהודית ואני מברכים היום שהחיינו וקיימנו והגענו ליום זה – חנוכת הקתדרה לחסידות ע"ש הסבא הגדול - לוי יצחק מברדיטשב – זכותו תגן עלינו – שמטרתה חקר החסידות לדורותיה החל במייסד תנועת החסידות – הרב ישראל בעל שם-טוב, וההתפתחות של תלמידיו – הרבנים שהמשיכו ופתחו את תורתו – כולל ניגונים –"עבדו את ה' בשמחה אנו הרגשנו שליחות ביסוד הקתדרה להפיץ את תנועת החסידות ברבים, בקרב הדור הצעיר, ערכיה, עקרונותיה: דבקות דתית , הסתפקות במועט ולהיות בשמחה תמיד.
לוי יצחק רחמני הוסיף "ראינו גם אתגר בהפצת תורת החסידות והוא נטרול השפעות זרות, כמו הנסיעות להודו ולמזרח הרחוק, בשעה שכל החומרים שהנפש מבקשת מצויים ובנויים ביהדות, וכן סיפוק במלוי משאלות אבי מורי זצ"ל – במלואן".
עוד ציין לוי יצחק רחמני: "ההחלטה להקים הקתדרה באוניברסיטת בר אילן המכובדה, באה מתוך היכרות וידידות נפש עמוקה עם איש החזון והמעש פרופ' משה קוה ורעייתו הטובה, המלווה אותו בכל אשר ילך, הגב' דורית קוה.
תודה עמוקה לנשיא האוניברסיטה והנהלתה על מינויו של החוקר המעמיק והמצויין פרופסור צבי מרק, כפי שהכרנוהו מתוך, מחקרו על תורתו שלך ר' נחמן מברסלב. אנו רואים בו את האיש המתאים למחקר החסידות לדורותיה.
נשיא אוניברסיטת בר אילן פרפ' משה קוה ציין "רבי לוי יצחק היה בעל אישיות מורכבת שכללה את השילוב המרתק של אינטלקטואל, איש ההלכה וההגות, תלמיד חכם, אב בת דין והוגה דעות חסידי שחיבר את הספר החשוב 'קדושת לוי', אך הוא היה גם רבי, אישיות דתית נלהבת ומלאת רגש ודבקות. גדולתו של רבי לוי הייתה ביכולת לשלב שלושה מרכיבים אלו יחד ושילוב זה הוא שהפך אותו לדמות נערצת על עם ישראל כולו. אני סבור ששילוב מרתק ומלא משמעות זה, מציין גם את יעדיה של אוניברסיטת בר אילן ויסודות קיומה, בבחינת על שלושה דברים העולם עומד: מצוינות מדעית, יצירת שכבה מנהיגותית מדעית ואינטלקטואלית מובילה, זיקה ערכית ורגשית עמוקה למסורת ישראל ומעורבות בחברה תוך ראיית מעורבות זו כיעד דתי וערכי מן המעלה הראשונה".
פרופ' קוה פנה ללוי יצחק רחמני ולרעייתו יהודית "לוי יצחק הוא דור שביעי לרבי לוי יצחק מברדיטשב, היה חבר בארגון ההגנה, איש עסקים מצליח, אך בעיקר אוהב אדם. הוא ורעייתו יהודית שגם היא נצר למשפחה רבנית, פועלים למען הקהילה בנושאי חינוך וסיוע לנוער ולילדים שגורלם לא שפר עליהם. לוי יצחק ויהודית קשורים בכל נימי נפשם לאוניברסיטת בר אילן ומאמינים ביעדיה ובשליחותה, הם תרמו לדוקטורנטים, ואני גאה על היותי ידיד אישי של המשפחה ושמח על השותפות שלהם עם האוניברסיטה".
פרופ' קוה פנה לפרופ' צבי מרק ראש הקתדרה החדשה לחסידות "אין חבר סגל מתאים יותר להיות מופקד על קתדרה חשובה זו מאשר פרופ' מרק מן המחלקה לספרות עם ישראל שהינו חוקר חסידות ידוע וספרו 'מגילת הסתרים - חזונו המשיחי של ר' נחמן מברסלב' - זכה בתואר הספר החשוב בתחום תולדות ישראל. אני בטוח שמעיינות המחקר ולימוד החסידות יפרצו מן הקתדרה החוצה".
פרופ' צבי מרק ראש הקתדרה לחקר החסידות ולמשנתו של רבי לוי יצחק מברדיטשב ציין: "יום פתיחת הקתדרה הוא קודם לכל יום חג למורשתו של ר' לוי יצחק מברדיטשוב, יום חג לאוניברסיטת בר-אילן, אך הוא גם יום חג עבורי באופן אישי. תחושה שנפתח בפני מרחב לפעילות ולעשייה, והמרחב הזה מאתגר, מוסיף מרץ ואופקי מחקר חדשים, ואני רוצה להביע תודה אישית וחמה לאותם שבזכותם אכן נפתח מרחב זה - הנוכחים כאן יודעים שמר לוי יצחק רחמני הוא צאצא ישיר של ר' לוי יצחק מברדיטשוב, ושהשם רחמני הוא עברות של שם המשפחה הרשמי של ר' לוי יצחק, 'דרברימדיגר', אך מה שאולי לא כולם יודעים שהזיקה של מר לוי יצחק לר' לוי יצחק אולי התחילה בדרך זו אך לא הסתיימה בכך. אודה ולא אבוש שכאשר התכוננתי לפגישה הראשונה עם מר רחמני, מעבר להכנת התוכנית לקתדרה, החלטתי ללמוד יותר על ר' לוי יצחק על מנת להכין את עצמי לפגישה, שיננתי פרטים חדשים שלמדתי על תולדות חייו של ר' לוי יצחק, וחשבתי שאפתיע את מר רחמני כאשר אספר לו על התורה שכתב ר' נחמן כהספד לר' לוי יצחק, או על יצירת ספרות זו או אחרת שעוסקת בדמותו - אך מאמצי עלו בתוהו, בקיאותו של לוי יצחק בר' לוי יצחק היא מופלאה, וזיקתו אליו היא לא רק רבת דורות אלא רבת עיון ולימוד. בהמשך למדתי שלימוד זה מתורגם לעשייה, עשייה מתוך תחושה עמוקה של המשך דרך ומורשת, דרך של אהבה לעם ישראל כולו, על כל גווניו, ספרדים ואשכנזים, חרדים וחילוניים, ומורשת של עשייה למען עם ישראל כולו".
פרופ' מרק מנה את היוזמות החדשות שבהן הקתדרה תעסוק. "הראשונה קשורה לתחום ההוראה: השנה ייפתח קורס 'ר' לוי יצחק מברדיטשוב – ריאליה, ספרות ופולקלור', אותו יעביר ר' זאב קיציס במסגרת המחלקה לספרות עם ישראל.יוזמה נוספת שפתחנו בה היא איסוף ומחקר של הניגונים והשירים המיוחסים לר' לוי יצחק מברדיצ'ב. לצורך זה גייסנו את מתן ויגודה, חוקר הניגון החסידי והאחראי על תחום המוסיקה החסידית בארכיון הצליל הלאומי, את מיכאל לוקין, מוזיקאי ודוקטורנט באוניברסיטה העברית בנושא שירי עם ביידיש, ויחד עמם, את ר' חיליק פרנק, שהוא אומן קלרינט שזכה בהכרה ובפרסים בין לאומיים אך הוא גם ארכיון מהלך של הניגונים החסידיים וכל רזי הניגונים החסידים לפניו הם גלויים וידועים. ואת ר' אברום לייב בורשטיין שהוא אומן ידוע בפני עצמו ויושב ראש אגודת הכלייזמרים בירושלים".
עוד ציין פרופ' מרק "הקתדרה עומדת לקראת הוצאת מחקר ודיסק שילווה אותו אוסף השירים והניגונים של ר' לוי יצחק. מחקר זה ישמש כפיילוט ניסיוני לאפשרות של שיתוף פעולה ארוך טווח, להכנת ארכיון וקטלוג אקדמי של כלל הניגון החסידי, ארכיון שיבנה כאתר אינטרנטי נגיש לציבור הרחב. בימים אלו אנו גם שוקדים על הכנת ספר מאמרים על ר' לוי יצחק מברדיטשוב שיכלול מחקרים מטובי החוקרים בארץ ובעולם".
עוד השתתפו בטקס ההשקה: הרב ישראל מאיר לאו שליט"א – רבה הראשי של תל אביב יפו, המשנה לנשיא פרופ' יפה זילברשץ, רקטור האוניברסיטה פרופ' חיים טייטלבאום, הדוקטורנט זאב קיציס מאוניברסיטת בר–אילן, הדוקטורנט מיכאל לוקין מהאוניברסיטה העברית, המוזיקאים חיליק פרנק ואברום לייב בורשטיין.
את הטקס הנחתה ד"ר מירב גלילי, ראש מערך פיתוח משאבים עולמי.